KITCHEN

Διάβασα τις προάλες το Kitchen της Yoshimoto Banana. Μου άρεσε…

«Είναι σκληρό να μην έχεις πού να τρυπώσεις όταν νιώθεις πληγωμένος… Εκείνες ζούσανε μέσα στην ευτυχία. Ήταν αναθρεμένες από γονείς στοργικούς, έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν ποτέ απ’τα όρια εκείνης της ευτυχίας, με οτιδήποτε κι αν καταπιάνονταν. Έτσι, δεν γνώριζαν την αληθινή χαρά… Η φύση μας σπρώχνει να στεκόμαστε μόνοι στα πόδια μας, όσο απελπισμένοι κι αν είμαστε… Ένας άνδρας που κλαίει δεν μπορεί να πάρει ταξί. Νομίζω πως τότε ήταν που σκέφτηκα για πρώτη φορά: Τι μαλακία να είσαι άνδρας… Στο μέρος όπου έχει πεθάνει κάποιος αγαπημένος, ο χρόνος σταματάει για πάντα… Κάθε άνθρωπος έχει όρια που δεν ξεπερνιούνται… Να κατακτάς και να μεγαλώνεις… με θάρρος και γλυκύτητα».

Οι ήρωες του Kitchen έζησαν λυτρωτικές στιγμές πάνω από ένα πιάτο αχνιστό katsudon (ή donkatsu). Ήταν το μέσον για να δείξουν στοργή κι αγάπη, να προσφέρουν ζεστασιά, να παρηγορήσουν και να παρηγορηθούν. Οι άνθρωποι πίνουν και τρώνε στις δύσκολες στιγμές και όταν αυτό γίνεται με παρέα είναι πολύ σημαντικό γιατί «ευτυχία, είναι εκτός των άλλων και το να μη συνειδητοποιείς ότι είσαι μόνος».
Φτιάξε λοιπόν ένα Katsudon και κάλεσε τους ανθρώπους σου να το μοιραστείτε.
Για τη νοστιμιά, εγγυώμαι εγώ.
Για την καλή παρέα, κάνε τα κουμάντα σου…

Υλικά για 4 άτομα

Τρία σνίτσελ χοιρινά
Έξι-εφτά μεγάλα κρεμμύδια
Τέσσερα αυγά
Σάλτσα σόγιας (το μικρό μπουκαλάκι φτάνει και περισσεύει)
Ρύζι (σε μερικά σούπερ μάρκετ υπάρχει ιαπωνικό, αλλά κάνουν και τα Jasmin, basmati κτλ)
Αλάτι, πιπέρι
Αλεύρι, φρυγανιά τριμμένη κι ένα αυγό για το πανάρισμα των σνίτσελ

Λοιπόν, πρώτα πανάρεις τα σνίτσελ με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή αλεύρι, μετά αυγό και τέλος φρυγανιά. Στο αυγό ρίξε και λίγο αλατοπίπερο.
Τα τηγανίζεις μέχρι να ροδίσουν και τ’αφήνεις να κρυώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Όταν κρυώσουν, τα κόβεις σε φέτες φάρδους δύο-τριών εκατοστών περίπου.
Καθαρίζεις τα κρεμμύδια και τα κόβεις σε τέσσερα-πέντε κομμάτια το καθένα ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα βάζεις σε μια ρηχή κατσαρόλα (καλής ποιότητας) και τα σωτάρεις με λίγο λάδι μέχρι να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντας συνέχεια για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
Μετά, ρίχνεις επτά-οχτώ κουταλιές της σούπας σόγια σως, μισό κουταλάκι ζάχαρη, χαμηλώνεις τη φωτιά και ρίχνεις νερό μέχρι να σκεπαστούν εντελώς τα κρεμμύδια. Τοποθετείς από πάνω τα κομμάτια των σνίτσελ, το ένα δίπλα στο άλλο, σκεπάζεις την κατσαρόλα και τ’αφήνεις να σιγοβράσουν για κανένα μισάωρο. Πού και πού ρίχνε και καμιά ματιά γιατί ΔΕΝ πρέπει να μείνει το φαγητό χωρίς υγρά.
Αφού περάσει το μισάωρο, χτυπάς τ’αυγά με λίγο αλατοπίπερο και περιχύνεις το φαγητό, να πάνε παντού. Σβήνεις το μάτι, βάζεις το καπάκι και το αφήνεις να ψηθεί με τη θερμότητα που ήδη έχει για τουλάχιστον ένα τέταρτο.
Το Katsudon είναι έτοιμο.
Στο διάστημα που έβραζε, έχεις ετοιμάσει το ρύζι, σωστά?
Βάζεις λοιπόν ρύζι σ’ένα πιάτο και από πάνω το Katsudon. Αν θέλεις, ρίξε και λίγη σόγια σως αλλά με προσοχή, μη γίνει λύσσα… δοκίμασε πρώτα…

Καλή όρεξη και να περάσετε όμορφα…
Πιείτε και λίγο κόκκινο κρασί στην υγειά μου!

~ από paperflowers στο 4 Φεβρουαρίου, 2008.

9 Σχόλια to “KITCHEN”

  1. Για τα χοιρινά σνίτσελ δεν νομίζω αλλά για το κόκκινο κρασί σίγουρα, στην υγειά σου λοιπόν.

  2. Κι εγώ το διάβασα το βιβλίο και μου είχε μείνει η απορία τί νά΄ναι αυτό το Katsudon!
    «Φτιάξε λοιπόν ένα Katsudon και κάλεσε τους ανθρώπους σου να το μοιραστείτε.
    Για τη νοστιμιά, εγγυώμαι εγώ.
    Για την καλή παρέα, κάνε τα κουμάντα σου…»

    Θα το κάνουμε και μάλιστα σύντομα! ;-)

  3. θα προσπαθήσω…

    αλήθεια…

  4. @ Στην υγειά μας x-ray!

    @ Severin, φτιάξτο κ κάλεσε τους φίλους σου είπα, όχι κάλεσε τους φίλους σου να το φτιάξουν αυτοί! 😉

    @ Πού είσ’εσύ πλοηγέ μου?? Χάθηκες… ελπίζω για καλό λόγο! Ακόμα σε περιμένουμε στο Bcrossing… 😉

  5. Είναι μεσημέρι, κοντεύει η ώρα του φαγητού και μου τρέχουν τα σάλια. Ήταν η κταλληλότερη στιγμή για να διαβάσω το ποστ σου.

  6. το πράσινο δωμάτιο

    http://mymajestyroom.blogspot.com/

  7. Τέλειο το katsudon!!!! Τα υπέροχα πρώτα έφταιγαν που δεν έγλειψα το πιάτο!!! Ευχαριστώ για την παρέα και το τάισμα όλους τους εμπλεκόμενους :o)

  8. 😀

  9. Εχεις πρόσκληση…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: